- 02 juli 2025
Documentfraude in België
In België neemt documentfraude voortdurend toe, terwijl er nog steeds weinig geschikte tools beschikbaar zijn om deze uitdaging aan te pakken. Finovox, een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in de automatische detectie van vervalste documenten, heeft zich onlangs op de Belgische markt gevestigd met een AI-technologie die zich in Frankrijk al bewezen heeft. Doel: bedrijven, verzekeraars en banken bijstaan in de strijd tegen een groeiende bedreiging.
Documentfraude nog te vaak gebagatelliseerd
Volgens een anti-fraudeonderzoek dat in april 2025 werd uitgevoerd door Selvitys in opdracht van Finovox, beschouwt 81% van de Belgische verzekeringsmaatschappijen documentfraude als een enorme uitdaging.
Documentvervalsing vormt tegenwoordig een belangrijk middel bij identiteitsfraude en staat voor bijna 60% van de vastgestelde gevallen in Europa, volgens Europol. Ook in België is de situatie zorgwekkend. Uit het onderzoek van Selvitys blijkt dat 65% van de bedrijven al eens geconfronteerd werd met documentfraude.
De meest voorkomende fraudepogingen betreffen vervalsing van medische verslagen, facturen of identiteitsdocumenten om onterecht uitbetaald te krijgen. In sommige gevallen worden namen of bedragen op facturen gewijzigd; in andere gevallen worden documenten volledig samengesteld, vaak met behulp van generatieve AI. Een ondervraagde verzekeraar verwees naar een reeks valse schadeaangiften bij autoverzekeringen, met identieke offertes op naam van verschillende personen.
Concrete voorbeelden in België
In maart 2024 werd een Belgische huisarts veroordeeld door het RIZIV wegens het jarenlang aanrekenen van fictieve consultaties. De arts moest meer dan een ton terugbetalen aan de ziektekostenverzekering. In 2017 veroorzaakte een bakker opzettelijk brand in zijn eigen zaak om een uitbetaling van 384.000 euro van de brandverzekering te krijgen.
Deze voorbeelden hebben één ding gemeen: documentvervalsing. Een automatische en rigoureuze detectieaanpak vormt een passende oplossing, die nu nog grotendeels ontbreekt binnen Belgische systemen.
Grote vraag naar efficiënte oplossingen
België wordt gekenmerkt door een lage inzet van automatische detectie-oplossingen, ondanks een bede bewustwording van de risico’s. Slechts 16 % van de bedrijven uit de sector beschikt momenteel over een geschikte detectietool. Deze gebrekkige uitrusting vertaalt zich in de praktijk naar een groot aantal zwakke plekken.
Om hierop in te spelen, ontwikkelde Finovox een AI-gebaseerde oplossing die in staat is om verschillende soorten digitale documenten zoals PDF, JPEG en PNG te analyseren en elke vorm van vervalsing op te sporen, zichtbaar of niet. Daarbij wordt zowel de inhoud als de vorm van het document geanalyseerd.
Deze technologie wordt in Frankrijk al gebruikt door banken, verzekeringsmaatschappijen en industriële groepen, en kan via een API worden geïntegreerd in bestaande informatiesystemen. Zo worden dagelijkse processen zoals inschrijving, schadebeheer of goedkeuring van bewijsstukken betrouwbaarder, zonder dat ze ingewikkelder worden gemaakt.
Ook Luxemburg betrokken
Hoewel de focus op België ligt, blijven buurlanden niet gespaard. Luxemburg, eveneens een belangrijk financieel centrum, kent gelijkaardige fraudepatronen, vooral op het gebied van identiteitsbewijzen en solvabiliteitsdocumenten. Deze grensoverschrijdende situatie benadrukt de behoefte aan betrouwbare en flexibele oplossingen, aanpasbaar op verschillende regels en wetgevingen.