- 04 maart 2024
- | Bron: Dobbit
Zo plaats je zelf een airco
Wil je deze zomer van een aangenaam binnenklimaat kunnen genieten? Dan is het nu het moment om je woning uit te rusten met een airco of lucht-lucht warmtepomp. Die kan in de winter trouwens ook helpen om bij te verwarmen. De installatie kan je bovendien zelf aanpakken met een zelfbouwpakket van Easykit. Zo kan je flink wat besparen!
aan de slag
Maak een afspraak bij een Easykit-filiaal in de buurt om je behoeften en wensen te bespreken. Neem een grondplan van je woning mee, zodat je Easykit-coach direct kan inschatten wat de beste oplossing op maat is. Zodra het pakket is samengesteld, wordt het materiaal bij jou thuis geleverd, zodat je zelf het eerste onderdeel van de installatie kunt doen.
Controleer bij de levering of alles wat nodig is aanwezig is. Bij een airco gaat het om de buitenunit met zijn steunblokken, de kabelgoten en de binnenunits met hun installatiekit. In het instructieboekje kun je nu nagaan hoe je te werk moet gaan.
BINNENUNITS
Je start het hele proces met het ophangen van de binnenunits. Elke unit wordt gehaakt over een montageplaat. Je moet dus eerst alle montageplaten ophangen op de aangegeven plaatsen volgens je plan. Daarvoor moet je alles goed opmeten en voorboren. Eenmaal voorgeboord, kun je de montageplaten met pluggen en schroeven aan de muur vastmaken. Hierna kun je de units simpelweg aan de beugel haken.
DOORVOER NAAR BUITEN
Het volgende dat moet gebeuren, is het voorzien van de doorvoeren naar buiten, waar de buitenunit zal staan. Per unit moeten de leidingen - een afvoerdarm, een elektrische kabel en twee koperen koelleidingen - vanaf de zijkant van het toestel door de muur getrokken worden. De openingen maak je met een klokboor. Voordat je de units op de beugel plaatst, moet je voorzichtig de koperen koelleidingen buigen om knikken te voorkomen. Sluit telkens de voedingskabel en de afvoerleiding aan. De zichtbare delen van de leidingen kunnen binnenshuis in een kabelgoot worden weggewerkt.
BUITENUNIT
De kabels worden ook buiten via kabelgoten, gegroepeerd per binnenunit, naar de buitenunit gebracht. Markeer duidelijk welke kabels bij welke binnenunit horen. De technieker zal je later dankbaar zijn.
De buitenunit monteer je centraal op de meegeleverde steunblokken, volgens de voorschriften in de handleiding. Op die manier zal de unit stevig blijven staan bij hevige wind. Aan de voorzijde moet minstens 2 m ruimte zijn, voor een goede luchtcirculatie. Zorg er ook voor dat er een XVB-kabel van 3G2.5 zit van de schakelkast naar de buitenunit. Die moet aangesloten zijn op een automaat van 20 A en zal de buitenunit van stroom voorzien.
Heb je vragen tijdens de installatie? Aarzel niet om contact op te nemen met je Easykit coach!
HET IS AAN DE TECHNIEKER
Dan kan de technieker langskomen. Hij begint met het aankoppelen van de koperen koelleidingen op de binnenunits en op de buitenunit. Ook wordt de elektrische verbinding voorzien. Vervolgens wordt een druktest uitgevoerd. Door met stikstof een hoge druk op de leidingen te steken, checkt hij of de verbindingen lekvrij zijn. Als extra controle spuit de technieker ook zeepsop op de koppelingen. Als er luchtbellen verschijnen, ontsnapt er lucht, wat betekent dat de installatie niet lekvrij is.
Als de druktest geslaagd is, trekt de technieker alle leidingen luchtledig met een vacuümpomp. Zo verdampt het vocht uit de leidingen en zijn ze proper en leeg. Na het vacuüm trekken, kan het koelmiddel uit de buitenunit de leidingen binnenstromen. Eens ook de stroom aangezet is, kan de lucht-luchtwarmtepomp effectief opgestart worden.
Bezoek easykit.be om een toonzaal in je buurt te vinden.
