- 29 april 2024
- | Bron: Dobbit
Hoe klaar je je tuinklussen in no-time?
Wie efficiënt zijn tuin op orde wil houden, kiest voor tuingereedschap op accu. Maar wat onderscheidt snoerloze machines nu precies van andere tuingereedschappen? We geven mee wat de voordelen zijn.
Ontdek het accu-tuinassortiment van Metabo
Waarom accugereedschap gebruiken in de tuin?
Een kleine tuin kan je nog de baas met manueel gereedschap, maar als je bijvoorbeeld een lange haag wilt snoeien, ga je al snel naar gemotoriseerd gereedschap grijpen. En terecht, op die manier klaar je de klus sneller en met minder fysieke inspanning. Wie gemotoriseerd gereedschap in de tuin wil gebruiken, kan het best kiezen voor tools op accu.
Geen snoer = perfecte autonomie
Vroeger waren elektrische tuingereedschappen steevast op snoer. Er bestaat ook vandaag nog heel wat gesnoerd gereedschap. Maar hoe vaak hoor je niet dat iemand met een elektrische grasmaaier weer eens over zijn kabel is gereden? Of dat iemand met zijn gesnoerde heggenschaar de snoer heeft meegesnoeid?
Bij accugereedschap heb je dat probleem niet, want er is helemaal geen snoer dat in de weg kan zitten. Zeker in een grote tuin is dat een plus, want je kan zonder problemen (en zonder verlengkabels) overal vlot aan.
Geen verbranding = schone machines
Voor zwaardere werken worden vaak tuinmachines op benzine aanbevolen. Hoewel ze zeker de klus zullen klaren, is het toch niet de meest aangename manier van werken. Ze maken veel lawaai, zijn onderhoudsintensiever en zijn, bovenal, niet het schoonste alternatief. Als je voor een tuingereedschap op accu kiest, heb je geen verbrandingsmotor en dus ook geen CO2-uitstoot. De accu tuinmachine is met andere woorden veel milieuvriendelijker.
Batterijen elders inzetbaar
Als je een heel tuinarsenaal op batterij hebt, wil dat niet zeggen dat je meteen met 20 batterijen zit opgescheept. Het aantal nodige batterijen is op één hand te tellen. De accu's zijn namelijk inwisselbaar. Je kan één batterij gebruiken voor je tuinmachines, maar ook voor bijvoorbeeld je schroefboormachine of je afkortzaag.
De kracht van een batterij
Wat betekent het voltage?
Zowel op accu-tuinmachines als op batterijen zelf zie je een bepaald voltage (V) aangeduid. Een toestel met een bepaald voltage zal enkel werken met een batterij met eenzelfde voltage. Maar waar slaat dat precies op? Hoe hoger het voltage, hoe groter het vermogen van de batterij en de tuinmachine. Dat is een belangrijke factor bij de keuze van je machine. Je kiest een machine op basis van de klussen die je ermee wil uitvoeren.
Als je bijvoorbeeld een boom wilt vellen met een kettingzaag, heb je nu eenmaal power nodig. Dat kan je niet met één accu van 18 V. In zo'n geval zijn twee batterijen vereist. 2 x 18V = 36V, met andere woorden: je hebt meer power.
Wat betekent ampère-uur?
De ampère-uur (Ah) duidt aan hoe lang je een batterij kan gebruiken met één acculading. Met een accu van 10 Ah kan je tweemaal zoveel oppervlakken maaien als met een accu van 5 Ah.
Moet je bijvoorbeeld een grotere oppervlakte aanpakken met je accu grasmaaier? Dan is het aangewezen om een batterij te gebruiken met een hoger ampèrage. Idealiter werk je met twee batterijen volgens een wisselsysteem: terwijl je met de ene accu aan het werk bent, laad je de andere op. Wanneer de accu op je machine leeg is, wissel je die met de opgeladen accu. Zo kan je zonder haperingen verder.
Hoe lang moet zo'n batterij opladen?
Een lege batterij moet je uiteraard opladen. De laadtijd hangt af van een aantal aspecten:
- het type lader dat je gebruikt, al dan niet met een actieve afkoeling, en de laadstroom;
- het ampèrage van de batterij: hoe hoger, hoe langer het duurt om die batterij op te laden.
Er zijn drie soorten acculaders te onderscheiden:
- standaard oplader zonder afkoeling,
- laders met actieve afkoeling,
- snelladers met actieve koeling die een 2Ah-accu in een kleine 20 minuten kunnen opladen.
Wat bepaalt de keuze van je tuinmachine?
Je kiest dus een tuinmachine (en batterijen) met voldoende vermogen, volgens de aard van je tuinklussen en de grootte van je tuin. Er zijn nog een aantal andere zaken die je machinekeuze beïnvloeden.
Om hagen te snoeien
Voor het scheren van de hagen is bijvoorbeeld de takdikte waar je doorheen moet geraken heel belangrijk. Niet alle heggenscharen kunnen eenzelfde takdikte aan. Vele heggenscharen kunnen takken aan van 16 mm. De krachtigere toestellen gaan tot 22 mm.
Daarnaast is het volume dat je moet scheren ook van belang. Er zijn verschillende bladlengtes, gaande van 45 tot en met 75 cm. Als er veel oppervlakte is om te scheren, kan je kiezen voor een grotere bladlengte en een iets krachtigere machine.
Heggenscharen beschikken over een motor met of zonder koolborstels. Als er veel oppervlakte is om te scheren, dan is het beter om te kiezen voor een brushless motor, want deze is compacter en krachtiger.
Alternatieven op de heggenschaar
Wanneer je takken tegenkomt met een dikte hoger dan 22 mm, dan is het gebruik van een snoeikettingzaag aangewezen. Dan valt de keuze op een éénhandige snoeikettingzaag of een tweehandige kettingzaag.
Als je in de hoogte wil scheren zonder op een ladder te moeten, kies je dan weer een stokheggenschaar, waarbij je de schaar met motorblok op een verlengstuk kan bevestigen.
Om het gras te maaien
Het assortiment van accu-grasmaaiers varieert van kleine, compacte grasmaaiers met een mes van 36 cm tot machines met een messenblad van 46 cm en meer. Het is vanzelfsprekend dat een groter messenblad beter is voor het maaien van een groot gazon in een kortere tijd.
Bij kleinere, compacte grasmaaiers ligt de wielbasis binnen het maaibereik, waardoor je netjes langs de randen kunt maaien. Bij de klassieke grasmaaiers heb je achteraf een kantenmaaier nodig.
Voor de grasboorden
Er bestaan twee soorten kantenmaaiers en bosmaaiers. Je hebt een type met korte, gesloten handgreep, de zogenaamde D-handgreep, en je hebt bosmaaiers met een open handgreep of de bike-handgreep. Die laatste is uitermate geschikt om grotere oppervlaktes te maaien, omdat je daarmee heel eenvoudig een zeisbeweging kan uitvoeren.
Een kanten- of bosmaaier werkt met een snijdraad. In de meeste gevallen volstaat een draaddikte van 2 mm. Moet je dikkere grassen afmaaien? Dan zijn er ook draden beschikbaar die tot 3 mm of dikker zijn, zodat je dikkere struikgewassen kan afmaaien. Sommige bosmaaiers kunnen ook met een zaagblad bediend worden.
Tuinpaden schoonmaken
Na al het maaien en scheren hebben we heel wat snoeiafval. Dat kun je gaan composteren. Het is het beste om eerst netjes al het snoeiafval te verzamelen voordat je het afvoert. Met de bladblazer kun je bijvoorbeeld alle wandelpaden, de oprit en het terras proper maken.
Ontdek het accu-tuinassortiment van Metabo
