HOE GELUIDSOVERLAST VAN WARMTEPOMPEN BEPERKEN?

Filip Verbandt van studiebureau EVA International had het tijdens BuildUp over het beperken van het geluidsniveau van warmtepompen. Ongeacht de grootte bevatten die twee belangrijke geluidsbronnen: de ventilator en de compressor. Het is dus belangrijk om na te denken over de opstelling en locatie van de warmtepompinstallatie.

Zo is het verschil tussen een monobloc- en splitopstelling aanzienlijk: bij die laatste kan de compressor immers in een aparte, geïsoleerde ruimte geïnstalleerd worden – vooral het geval bij grotere installaties – en kan de ventilator buiten apart opgesteld worden. Als het om akoestisch comfort draait, is het volgens Verbandt trouwens beter om de condensor iets groter te dimensioneren, zodat de ventilatoren trager draaien en minder lawaai veroorzaken. 

Wat zegt de wet?

Juridisch is er niets vastgelegd over het geluidsniveau van warmtepompen. Bij grote installaties kan er wel een omgevingsvergunning van kracht zijn. Een richtwaarde volgens Verbandt is daarom, ter hoogte van de dichtstbijzijnde buur, 40 dB overdag en 30 dB ‘s nachts. Ook de geluidsinformatie die verstrekt wordt door de fabrikant schiet nog vaak te kort. Bij grote toestellen wordt veel akoestische info gegeven, terwijl dat bij kleine toestellen totaal niet het geval is. 

Een warmtepomp installeer je het best zo ver mogelijk van buren

wp
Bij grote toestellen wordt al vaak veel akoestische info verstrekt door de fabrikant

Waar plaats je de warmtepomp?

Er zijn heel wat factoren om rekening mee te houden bij de plaatsing. Volgens Verbandt is ‘zo ver mogelijk van de buren’ een goed algemeen startpunt. Ook de directiviteit is belangrijk, omdat het geluidsniveau niet overal gelijk is rond de units. Als de warmtepomp echt niet op een aanvaardbare afstand geïnstalleerd kan worden, is het dak een (laatste) optie. Alleen is het daar wel heel belangrijk om niet rechtstreeks op de thermische isolatie te installeren, omdat die platen het geluid goed geleiden. 

Demping

Voorkomen is beter dan genezen, maar wat met warmtepompen die al geïnstalleerd zijn? Geluidsschermen en -dempers kunnen werken, maar zijn niet altijd efficiënt en kunnen de werking van de warmtepompinstallatie in het gedrang brengen. 

Fabrikanten doen ook pogingen om oplossingen te bieden, zoals omkastingen die het geluid dempen. Het nadeel is dat de winst daarvan beperkt blijft tot een paar dB. Daarnaast zijn er gespecialiseerde bedrijven die oplossingen bieden met klassieke materialen, zoals een akoestische tunnel of een labyrinth-omkasting. 

WIE IS DR. IR. FILIP VERBANDT?
filip verbandtFilip Verbandt is burgerlijk werktuigkundig elektrotechnisch ingenieur (VUB Brussel, 1987) en doctor in de toegepaste wetenschappen (VUB Brussel, 1993). Tot 2003 was hij verbonden aan de Dienst Werktuigkunde en Akoestiek binnen de Faculteit Toegepaste Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel, eerst als voltijds assistent en daarna als industrieel medewerker. Na enkele jaren als projectleider te hebben gewerkt bij het studiebureau RDC, richtte hij zijn eigen studiebureau EVA-International op waar hij sinds 1994 als erkend deskundige en adviseur op het gebied van geluid en trillingen werkt. Hij is voorzitter van de Belgische Akoestische Vereniging ABAV en secretaris van de expertgroep AKOT (akoestiek en trillingen) van de Koninklijke Vlaamse ingenieursvereniging (KVIV – ie-net). Daarnaast geeft hij geregeld voordrachten en cursussen.

Meer weten over bouwakoestiek? Herbeleef BuildUp hier

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.