Waarom multispray en siliconenspray onmisbaar zijn

Tooldokter - Ep. 2 - Smeermiddelen
In je toolbox heb je standaard een multispray zitten. Een handigde variant is een siliconespray. Leer er meer over in deze nieuwe Tooldokter.

Transciptie 

In je toolbox heb je standaard een multispray nodig, samen met een siliconespray. De functies? Dat overlopen we even in deze nieuwe Tooldokter!

Met een multispray leg je in de eerste plaats een basissmering om vuiligheid, vocht, vetten en roest te verdrijven. Tuin en klusgereedschap waar harsen en plantensappen aan kleven, al wat scharniert en soepel moet bewegen … Het heeft er allemaal baat bij om terug schoongemaakt te worden en tegelijkertijd een beschermende coating te leggen tegen vocht. Roest heeft er zo minder vat op. Een goeie basissmering verlengt daarom de levensduur van de onderdelen.
Een metalen oppervlak heeft er altijd deugd van. Zowel preventief om roest vóór te zijn, of om het roest te doen oplossen. Tussen bewegende onderdelen zit aangekoekt vet en verzameld stof – scharnieren loopt stroef.

De multispray dringt diep door, weekt het vuiligheid en maakt alles los. Een kunststof oppervlak maak je er opnieuw ‘jonger’ mee. De matte kleur oogt frisser, en vuiligheid verdwijnt als sneeuw voor de zon. De coating legt een beschermlaag waardoor nieuw vuil, vet en stof zich er niet meer aan kan hechten.
Wees ook niet bang om elektrisch gereedschap aan te pakken met je multispray. Dat geldt sowieso bij messen of scharen die veel wrijving moeten ondergaan, plantensappen en -harsen klitten eraan vast en bij bewegende of scharnierende onderdelen … De multispray lost vastzittend materiaal op waardoor alles weer vlotter werkt. En dan gaat het niet alleen over ‘mechanische’ onderdelen. Ook elektrische onderdelen hebben baat van een laagje spray: je zet de elektrische contactpunten terug schoon waardoor je een betere geleiding zal hebben. Van boormachines tot pneumatisch gereedschap: onder de behuizing kan vuiligheid en vocht zich ophopen maar je kan er niet aan. De sterke straal van de spray kan er wel bij en geeft alles een goed onderhoud: je materiaal is zo beter beschermd tegen vocht of kortsluiting.
Met een multispray heb je ook een wapen tegen roest bij je. Het biedt een chemische roestbestrijding: een combinatie van chemicaliën lost de geoxideerde laag op waardoor het makkelijk te verwijderen valt. Het gaat zó ver dat roestkristallen worden afgebroken: de olie heeft een hoog penetrerend vermogen; en kruipt dus daar waar je zelf niet meer bij kan. Ideaal voor vastgeroeste of muurvaste bouten of moeren die je moet lossen. Even sprayen, en het boeltje komt veel makkelijker los. Op deze moer zie je al het ‘kruipeffect’ van de olie, het verspreidt zich grotendeels uit zichzelf … en ondertussen pakt het de roestkristallen aan en beginnen die af te breken. Nadien komt het materiaal vlug los.
Voor vetresidu is het eveneens effectief: ook oude smeervetten oxideren waardoor ze stijf en kleverig worden. De multispray lost ze op, waardoor ze makkelijker te verwijderen vallen.
Het penetrerend vermogen als ‘kruipolie’ is écht van belang bij onderdelen die altijd soepel moeten draaien. Je materiaal zal anders veel vlugger slijten. Een deurslot? Het slotmechanisme zit in het deurpaneel. Je hebt enkel wat kleine openingen waar je kan sprayen. Het kruipolie-effect – in combatie met zelf het slot wat te draaien, zet alles terug goed in een juiste smering. Hetzelfde geldt voor de scharnieren. De reinigende koolwaterstoffen uit de spray lossen vuil op dat met de olie wegdruipt, en vervolgens blijft een beschermende smering over. Geen piepende deur meer!

De coating die de multispray legt, zorgt ervoor dat er geen wrijvingsweerstand meer is. Als klusjesman ben je er blij om als je nog eens sanitaire buizen aaneen moet koppelen. Waar het zonder smering nog stroef loopt, bezorgt de multispray voor een veel vlotter montage.
En dan heb je nog de siliconespray. De smering hierbij is sterk water- en vuilafstotend, met het gemak dat de aangebrachte coating transparant en droog is. Het legt dus een dunne film die helemaal niet kleverig aanvoelt. Je kan ermee terecht op allerlei ondergronden zoals metaal, hout … tot textiel, maar voor plastic en rubbertoepassingen is het écht ideaal: aangekoekt vuil lost meteen op. Het residu veeg je makkelijk schoon, en dit zonder dat je er een vettige boel van maakt. Reinigen is één iets, een andere troef is dat het op rubbers een film legt die voorkomt dat ze gaan vastkleven tijdens bijvoorbeeld vriestemperaturen. Eenmaal ingesmeerd, blijft het rubber ook ‘jong’ doordat de siliconespray het materiaal soepel houdt.
Naar een siliconespray grijp je eveneens als je een smering wil bij scharnierende onderdelen, zoals bij rails van sectionele poorten, deuren van voertuigen, of lades van kasten of werkruimtes … Siliconespray heeft een zeer lage schuifweerstand, wat ervoor zorgt dat wieltjes in rails enorm vlot zullen bewegen én dit zonder een kleverige substantie na te laten.

Ook elektrische installaties, accupunten, stopcontacten tot zelfs printplaten zijn gebaat bij een siliconesmering. De spray zorgt voor een beter contact én het grote voordeel is dat er een transparante film is gelegd die meteen schoon en droog aanvoelt. De coating maakt dat vocht en oxidatie geen kans krijgen op de gevoelige circuits of contactplaatsen. Je materiaal is dus voortaan veel beter beschermd!

Daarmee zijn we alweer aan het einde van deze tooldokter beland. Vergeet je niet in te schrijven op ons online magazine voor meer info rond klussen, alvast bedankt voor het kijken!



 

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.