- 03 december 2019
- | Bron: Dobbit
Hoe een luxebadkamer bouwen (deel 9)

Roger - ep.9 - Inrichten. De badkamer is bijna af, enkel de meubels moeten er nog in en de kamer moet verder aangekleed worden. De meubels komen er in en we plaatsen de accesoires voor bij de douche en het toilet.
Transciptie
In de vorige afleveringen bouwden we reeds onze muren op. In de constructie kwamen de nodige voorzieningen. Daarna werd het geheel verstevigd met OSB platen. Om hierop verder af te werken, werden er bouwplaten geplaatst, cementgebonden in de natte zone en groene gipskartonplaten in de rest van de badkamer. In de natte zone brachten we een flexibele dichting aan op de muren. Vloer en wand rond bad en douche werd ondertussen voorzien van tegels, die plaatsten we met een speciaal nivelleringssysteem. Tussendoor werd het bad en het toilet geplaatst en de vloer is ondertussen ook gevoegd met een waterdicht voegmiddel. De vloer in de rest van de badkamer is bekleed met een waterbestendig laminaat. Het kraanwerk werd geïnstalleerd. Ook de douchewand staat ondertussen op zijn plaats.
Maar eerst gaan we waar nodig nog verven.
Je gebruikt die badkamerverf zowel op plafond, als op de muur. Wacht nog wel enkele dagen om de badkamer te gebruiken. Het duurt ongeveer een week tegen dat de verf tegen de verhoogde luchtvochtigheid in de badkamer kan.
Eens de verf droog is, kunnen we aan het wasmeubel beginnen.
Controleer bij het uit de verpakking halen of het wasmeubel geen beschadigingen heeft opgelopen tijdens het vervoer. Verwijder dan alle lades, om makkelijk te kunnen werken.
Doe wat dichtingsdraad rond de schroef van je stopkraantjes en monteer deze eerst nog op je leidingen. Span eventueel aan met een sleutel. Draai de kraantjes volledig dicht om straks ongelukken te vermijden.
Bij de instructies van het meubel staan normaal ook alle maten. Meet aan de hand hiervan alles uit op je muur en teken af.
Controleer dan nog even aan de hand van de ophangbeugels of je maten kloppen. Teken meteen ook al je schroefgaten uit.
Boor die aangeduide punten voor.
Schroef er daarna je ophangbeugels in vast.
Schroef de haak, die straks over de beugel zal schuiven, zo ver mogelijk los.
En strip eventueel de kabel voor je kastverlichting.
Hef het meubel dan met de haken over de ophangbeugels.
Span de haken terug aan tot tegen de muur, maar zorg hierbij dat het meubel pas hangt.
Onderaan kan je nog stops losschroeven die zullen zorgen dat je meubel perfect recht komt te hangen.
Eens je zeker bent dat alles goed zit, kan je het meubel nog extra bevestigen. Boor hiervoor eerst je gaten in de voorziene openingen voor en schroef dan het meubel goed vast.
Nu kan je beginnen met het werkblad van je wasmeubel. Om makkelijk te werken monteren we er eerst al de wasbakken en het kraanwerk op vast.
Draai de meegeleverde draadstangen vast in de wasbak en monteer de afvoerplug. Let er hierbij wel op dat je dit in de juiste volgorde monteert, om zeker te zijn dat dit waterdicht is. De plug kan je vastschroeven met een inbussleutel.
De wasbak mag nu al even op zijn plaats zodat je kan meten tot waar die komt.
Teken dan het midden van de wasbak af. Duidt hierop de helft van de daarnet opgemeten maat aan. Dat is waar je kraan zal komen. Boor eerst even voor met een houtboor. Gebruik dit gat dan om je gatenzaag te plaatsen en boor hiermee een opening met dezelfde diameter als je kraan.
Haal je kraan erbij en schuif de afdekring op zijn plaats. Plaats je kraan in de opening. Duidt met een stift nog even aan welke flexibel warm water hoort te krijgen. Schuif de nodige dichtingsringen op hun plaats. Vergeet als laatste ook de bevestigingsmoer niet. Schroef die vast op de schroefdraad van de kraan. Draai nog de schroeven vast om de kraan op zijn plaats te klemmen.
De wasbakken kunnen op hun plaats. Klem deze vast door een sluitring en moer op de draadstangen onderaan te draaien. Span de moeren aan met een sleutel.
Die plug moet uiteraard verbonden worden met de afvoer. Meet daarvoor eerst je sifon. Zet die maat over op je afvoerbuis. Maak je afvoerbuis op maat met een slijpschijf. Schuin de rand wat af voor een makkelijke plaatsing en verwijder de bramen.
Bevestig de plaatsbesparende sifon en schuif er de op maat gemaakte afvoerbuis in met wat siliconespray.
Het blad van je wasmeubel kan dan op zijn plaats gezet worden.
Meet nog op hoe lang je afvoerbuis van sifon tot je afvoerplug zal moeten zijn. Zet die maat over op je afvoerbuis en maak op maat met de haakse slijper. Schuin af en verwijder de bramen.
Vergeet niet de flexibels van de kraan aan te sluiten aan de stopkraantjes, nu je er nog goed bij kan. Er zit een fiber dichting op, extra dichting is dus niet nodig.
Plaats dan de afvoerbuis naar de sifon. Vergeet niet de nodige dichtingen aan te brengen. De dichting aan de afvoerplug is de belangrijkste, maar ook aan de andere connecties moet een dichting komen. Draai alles vast met je hand.
Test even of er niets lekt. Zet je kraan open. Je weet nu dat je kraan werkt, en als je geen nattigheid voelt onderaan je sifon, dan weet je ook dat deze waterdicht is.
Onderaan in de kast komt er nog een aansluiting voor de kastverlichting. Die sluit je aan met lasklemmen. En om veilig te werken, doe je dit natuurlijk in een aansluitdoos.
Met alle onderdelen geplaatst, kan je de lades op hun plaats schuiven. Eerst neem je de ladegeleiders er volledig uit en verbind je ze met de stang die er bij zit. Schuif dan de lade op zijn plaats. Je opent de lades door er een keer op te drukken. En als je elektriciteit is aangesloten, zal je kastverlichting ook werken.
Met de kast op zijn plaats, kunnen we de spiegels monteren. Bepaal de plaats van de ophangbeugels voor de spiegel. Zorg er voor dat de spiegels op gelijk niveau hangen. Controleer met je waterpas.
Strip de connectie voor de verlichting en hang de beugels op. We kunnen hier rechtstreeks in de wand schroeven, maar we hebben nogal dikke schroeven, dus boren we even voor om dat vlotter te laten gaan.
De beugels hang je dan vast. Neem er ook even een waterpas bij om te controleren.
Neem de spiegel er dan bij. Maak de elektrische connectie voor de spiegel. Deze spiegel heeft ingebouwde verlichting in en rond de spiegel én infraroodverwarming. Dit is niet enkel handig als bijverwarming, de verwarming vermijdt ook dat je spiegels aandampen.
Naast de spiegels en het meubel komt er nog een kolomkast. Hier zijn er geen elektrische aansluitingen te voorzien, dus is het maar een kwestie van ze op te hangen en in te richten. Dat doe je met de speciale beugel die bij de kast zit. Je kan de kast achteraf nog bijregelen, moest het nodig zijn. Zorg dat ze volledig waterpas hangt.
Nu de stopcontacten nog aansluiten. Dit circuit is nog niet aangesloten, maar is dat bij jou al wel het geval, vergeet dan zeker niet het uit te schakelen voor je aan je elektriciteit werkt.
Strip de mantel van de koperen kabels. Sluit dan je stopcontact aan. De aarding komt altijd in het midden. Links en rechts komen de blauwe neutrale geleider of de bruine fasedraad. In principe maakt het niet uit waar welke komt, maar hou in je huis altijd dezelfde werkwijze aan. Wij kiezen om de neutrale draad rechts te plaatsen.
Het stopcontact kan dan op zijn plaats en de afdekkapjes kunnen er op worden geplaatst. De badkamermeubelen zijn nu geplaatst en aangesloten. Het elektrisch circuit kan worden aangesloten en aangeschakeld.
De badkamer lijkt compleet, maar dat is ze niet zonder de nodige accessoires. De montage van deze accessoires is meestal voor de hand liggend. Je monteert de bevestigingsplaat aan de muur met schroeven. Dan bevestig je je maquillagespiegel, je handdoekhouder of je glashouder aan de bevestiging. Onderaan is er een schroefje waarmee je het onzichtbaar vast zet.
Als allerlaatste, als alle stofwerken achter de rug zijn, kan je alle naden kitten. Dat doe je met silicone voor sanitaire toepassingen. Langs het glas gebruik je transparante silicone, maar langs witte meubelen is witte silicone het mooist.
Breng deze aan met een kitpistool. Probeer dit zo netjes mogelijk te doen.
Dan strijk je de silicone af. Dat doe je met afwerkzeep. Spuit wat op de naad en op je nagel. Zo blijft er aan je handen geen silicone meer hangen. Neem de overtollige silicone weg met je duimnagel en strijk de naad dan nog eens vlak met je vinger. Voorzie silicone aan alle naden waar er nog vocht kan tussen komen, in de douche, rond het bad, of zelfs rond het toilet.
En daarmee is onze badkamer perfect afgewerkt. Onze luxebadkamer is nu voorzien van een waterdichte douchebak met een regendouche. Die wordt bediend door ingebouwd kraanwerk.
Het toilet plaatsten we gelijk met de wand, voor een mooiere afwerking. Daarnaast werd er een tweepersoonsbad geïnstalleerd met natuurlijk de nodige kraan. Achter het bad maakten we een nis waar we zeep in kwijt konden.
We zorgden er voor dat alle vloeren waterresistent waren, ook de vloer aan de wastafels. Met een structuur van hout heeft die toch een warme uitstraling.
En onze badkamer was niet compleet zonder de nodige opbergruimte. Die hebben we nu met een kast onder de wastafel en met een kolomkast er naast. De spiegels zijn voorzien van ingebouwde verlichting en van verwarming, zodat ze niet aandampen als er een stomende douche wordt genomen.