- 02 december 2019
- | Bron: Dobbit
Hoe een luxebadkamer bouwen (deel 7)

Roger - ep. 6 - Vloer leggen. Het natte gedeelte van de ruimte is betegeld, maar in het andere gedeelte leggen we een andere vloer. Hout in de badkamer is mooi, maar het leggen van een parket is altijd een risico. Daarom dat we hier werken met een waterbestendige laminaat.
Transciptie
In de vorige afleveringen bouwden we reeds onze muren op. In de constructie in metal studs en hout kwamen de nodige voorzieningen. Daarna werd het geheel verstevigd met OSB platen. Hierdoor kregen we stevige wanden. Om hierop verder af te werken, werden er bouwplaten geplaatst, cementgebonden in de natte zone en groene gipskartonplaten in de rest van de badkamer. In de natte zone brachten we nog een flexibele dichting aan op de muren. Een stuk vloer en wand werd ondertussen voorzien van tegels, die plaatsten we met een speciaal nivelleringssysteem. Tussendoor werd het bad geplaatst en de vloer is ondertussen ook gevoegd. Nu is het tijd om de rest van de vloer te bekleden.
Verwijder reststukken gips en andere oneffenheden met een steekmes. Veeg alles op en stofzuig als laatste nog eens de volledige vloer.
Controleer dan nog even of je vloer voldoende vlak is.
De vloer legden we op voorhand al in de kamer waar hij moet komen. Zo kan hij aanpassen aan de luchtvochtigheid en temperatuur. We kiezen hier laminaat dat geschikt is om in de badkamer te plaatsen. Deze heeft een speciale coating gekregen, waardoor hij tegen water is bestand. Mocht je dan toch water spatten op deze vloer, is het absoluut geen ramp. Ook de kern is behandeld, zodat de vloer niet opzwelt als er vocht aan komt.
We gebruiken hier een dikke, maar stevige onderlaag. De onderlaag is snel geplaatst. Rol de band uit op maat van je vloer en snij bij met een breekmes. Maak waar nodig uitsparingen rond een obstakel. Zorg dat de tweede baan de eerste niet overlapt. Zo zal je vloer straks mooi vlak liggen. De twee delen kleef je dan aan elkaar vast met de bijgeleverde tape.
We maken hier nog een uitsparing. Snij eerst je baan op maat en meet dan je uitsparing uit. Met een lat of regel kan je dan de onderlaag op maat snijden.
Met de onderlaag op zijn plaats gaan we eerst het legpatroon gaan bereken. Hier komt de vloer evenwijdig aan het verhoogd platform.
Meet eerst de breedte van je ruimte op. Trek hier de uitzetvoeg van beide zijdes, dus 2 maal 8 millimeter, van.
Die maat deel je dan door de breedte van je plank. Volgens de verpakking is dit bij ons 19 centimeter. Door het getal na de komma, weten we dat we niet goed zullen uitkomen.
We rekenen dus 11 volle planken en de rest van het getal doen we terug maal de breedte van een plank. Tel hierbij een volledige plank. Die maat gaan we dan delen door 2. Zo weten we op welke maat we de twee buitenste rijen zullen moeten maken.
Duidt met potlood je zaaglijn aan op de planken. Zaag ze daarna op maat. Dat gaat het makkelijkst met je decoupeerzaag. De zaagsnede komt onder de plinten, dus moeten we hier niet letten op de afwerking.
Start je eerste rij altijd links en klik eerst de panelen in elkaar. Zorg uiteraard dat je recht werkt. Schuif de rij dan op zijn plaats. Langs de zijdes plaats je kaleerblokjes om de uitzetvoeg van 8 millimeter te garanderen.
Ook de tweede rij kan je eerst in elkaar klikken en dan aan de eerste rij bevestigen.
Het reststuk van de vorige rij gebruik je dan om de volgende te beginnen en zo werk je verder.
Neem telkens planken uit een aantal verschillende verpakkingen om voldoende te variëren. Met twee kan je ze een stuk sneller plaatsen.
De planken klik je telkens eerst langs de kopse zijde in elkaar. Daarna klik je hem in langs de lange zijde. Tik indien nodig met de hand de plank wat op zijn plaats zodat de voeg goed sluit.
Waar nodig zal je moeten inkorten. Je kan dit uiteraard gewoon met een handzaag doen. Wie dit heeft is sneller geholpen met een afkortzaag.
De laatste rij moeten we hier opnieuw inkorten. Klik de rij al in elkaar en leg hem in lijn met je voorlaatste rij. Controleer of de rijen mooi op elkaar liggen.
Met een reststuk laminaat, dat je tot tegen de muur plaatst, kan je nu gaan uittekenen waar je de planken moet zagen. De oude muur hier is niet recht en zo hebben we de perfecte maat.
Zaag deze rij dan op maat met je decoupeerzaag.
Waar nodig maken we meteen ook de uitsparing voor onze leidingen.
De laatste rij kan nu op zijn plaatst. Omdat je minder bewegingsruimte hebt, zal je de planken moeilijker kunnen vastklikken. Gebruik daarom een slagijzer, dat je achter de rij haakt en hamer om de planken op hun plaats te tikken.
Nu de laminaatvloer er ligt, kunnen we de opstaande rand van het verhoogd platform moeten betegelen. Bescherm wel je vloer, zodat je geen tegellijm morst op je nieuwe vloer.
Voorzie de muur van voldoende lijm. Breng ook eventueel al wat lijm aan op de eerste tegel. Plaat je hoekprofiel in de lijm. Dat zal de kopse zijde van je tegel verbergen en zorgen voor een mooie afwerking. Met behulp van de eerste tegel en wat voegkruisjes kan je het profiel en de tegel nu op hun plaats zetten.
Daarna kan je ook de rest van je rand betegelen. Let er telkens op dat je ook onderaan de tegels een voeg voorziet met behulp van wat kaleerblokjes.
Tussen de tegels werken we opnieuw met het nivelleersysteem om zeker te zijn dat we vlak werken. Als laatste verwijderen we de overtollige lijm uit de naden en van de tegels.
Na de nodige droogtijd, kunnen we ook dit nog gaan opvoegen. Met de kant en klare lijm en een voegrubber is dit snel gebeurd.
Met mousse band vullen we nu nog de naad tussen vloer en wand. Straks gaan we die naad nog gaan dicht kitten. Zo is de vloer ook aan de kant bestand tegen water.
Aan de muren zonder tegels bevestigen we nog plinten. Meet en teken eerst uit hoe lang deze moeten zijn en kort ze af met de afkortzaag. Doe dit waar nodig in verstek voor een mooie afwerking. Eens op maat kan je de plinten tegen de muur bevestigen. Dat doe je met polymeerkit.
Nu het voegsel van de tegels droog is, kunnen we beginnen met de afwerking. En we beginnen met het hoogdringendste, het toilet.
De wc-rolhouder installeren we als eerste. Kijk even in de handleiding hoe je hem precies plaatst.
De houder zelf is voorzien van dubbelzijdige tape. Zo blijft hij meteen op zijn plaats zitten. Kleef hem op een handige hoogte. Dan kan je hem definitief vast lijmen. Breng de lijm in de opening aan tot hij er langs de andere kant uit komt. Zo weet je dat de holte achter de houder voldoende is opgevuld.
Eens de lijm droog is, kan je dan de rolhouder zelf monteren. Die heeft onderaan een bout die je moet vastschroeven. De inbussleutel die je daarvoor nodig hebt, zit er bij.
Ook andere, zwaardere dingen kan je op dezelfde manier aan de tegels bevestigen. Kies een goeie plaats voor je borstelhouder en breng de zelfklevende houder aan. Breng er daarna de lijm in, zodat de houder definitief vast komt te zitten. Als de lijm dan droog is, kan je het glas monteren en de wc-borstel er in zetten. Je hebt dan je accessoires zonder te boren.
Zo is de vloer af en kunnen we beginnen aan de afwerking zoals het aansluiten van de kranen en het plaatsen van de douchewand.