- 28 oktober 2020
- | Bron: Dobbit
KLINKERPAD ROND HET HUIS
Een klinkerpad rond je huis is de ideale manier om van de voorkant tot aan de achterkant van je huis te gaan. Ook kan het een manier zijn om je gevel in de verf te zetten. Hoe je zo'n klinkerpad correct aanlegt tonen we je in deze aflevering.
Transciptie
Beginnen doe je met je fundering. Een onderfundering van steenpuin ligt er al, maar de fundering zelf moeten we nog aanbrengen. Dat doen we met stabilisé.
Voor een grote hoeveelheid is het gemakkelijker om stabilisé te laten leveren door een betoncentrale. Vraag om bij de levering vertrager toe te voegen. Zo droogt je stabilise langzamer uit en is hij dus langer verwerkbaar.
Stort de stabilisé uit waar je klinkerpad moet komen. Tussen de stabilisé leggen we nog een wapeningsnet. Die wapening zorgt voor een extra versteviging van je chape. Zo gaat hij minder snel scheuren.
Tussen het huis en het klinkerpad voorzien we ook een mousseband om de werking van het klinkerpad eventueel op te vangen.
Verdeel de stabilisé met een hark. Het is ook belangrijk dat het aangedamd wordt. Heb je nu maar een kleine oppervlakte te doen? Dan kan je dat gerust doen met een aandammer. Grotere oppervlaktes doe je beter met een trilplaat. Die kan je huren.
Om dat referentiepunt aan te houden, span je een metsertouw. We zetten het metserstouw waterpas in de richting van het huis.
Nu kan je de geleiderprofielen plaatsen. Tegen het huis plaats je die net de dikte van de betonsteen onder het metserstouw. Maar een bestrating helt het best van het huis weg om waterschade te voorkomen. Daarom leggen we aan de kant van de tuin enkele kaleerblokjes op onze betonsteen als referentie. Zo krijg je een helling.
Klop de geleiders met een hamer in de stabilisé. Doe dat tot ze op de juiste hoogte liggen. Leg de bovenste laag van de stabilisé dan wat los, zodat je hem gemakkelijker kan afreien.
Op de geleiders kan je afrijen. Met een lange regel kan je dan de stabilisé vlak leggen. Doe dit in verschillende keren. Waar je wat stabilisé te kort hebt, kan je met je plakspaan wat aanvullen.
Heb je heel het vlak effen gelegd? Dan haal je je geleiders weg en kan je de opening toemaken met een beetje stabilisé. Strijk het vlak met je plakspaan.
Om de aansluiting met het terras mooi te maken, leggen we daar ook nog een geleider. Die leggen we overal precies een betonsteen onder het niveau van het terras. Door dan af te rijen op die geleider en de geleider van het pad, krijgen we een mooie aansluiting van het pad met het terras.
Heb je het vlak afgereid? Plaats dan nog een referentietouw tot waar je pad moet komen. Heb je de keuze? Neem dan precies de breedte van een aantal volle stenen. Dat bespaart je veel slijpwerk later.
Als het stabilisébed klaar ligt, kan je de klinkers leggen. Wij kiezen hier voor een halfsteensverband. Dat betekent dat per rij de stenen precies een halve steen verspringen.
Dat betekent wel dat je een hoop klinkers doormidden moet zagen. Dat gaat het vlotst met een haakse slijper. Als je zo’n toestel gebruikt, gebruik dan ook de nodige bescherming. Gehoorbescherming, een veiligheidsbril en veiligheidsschoenen zijn absoluut nodig.
Het touw geeft je een referentie tot waar het pad moet lopen. En het zorgt er ook voor dat je je stenen altijd op dezelfde lijn laat eindigen. Klop de stenen langs de zijkant wat aan als ze er een paar uit steken. Desnoods vervang je een van de stenen door een iets kleiner exemplaar.
Ook aan het einde kan je de stenen mooi laten uitkomen tot tegen het terras. Probeer al eens of je goed uitkomt. Is het niet zo, dan kan je de tussenspatie tussen de klinkers wat breder maken.
En met de laatste stenen geplaatst, kan je de boorstenen zetten.
Ook de boordsteen plaats je in een bed van stabilisé. Plaats hem tot tegen het klinkerpad en zet hem waterpas. Als hij goed staat, dan bed je hem nog wat in.
Wat boven het klinkerpad uitsteekt qua randisolatie, snij je nog af.
Verdeel het polymeerzand over het droge oppervlak van de klinkers. Met een zachte borstel borstel je het zand dan in de voegen. Borstel diagonaal om zowel de lange als de kopse voegen goed op te vullen.
Zijn de voegen gevuld? Borstel dan zoveel mogelijk zand al van de klinkers af. Probeer zo weinig mogelijk zand op de klinkers te laten liggen. Als je er nog eens met een bladblazer overgaat, dan krijg je nog meer zand weg. Let wel op dat je het zand niet van tussen de klinkers blaast.
Dan kan je het voegzand en de klinkers nat maken.
Probeer met de vlakke straal nog zoveel mogelijk zand van de klinkers te krijgen. Het is de bedoeling dat de klinkers proper zijn nadat je gepasseerd bent. Er zou enkel nog voegsel mogen achterblijven tussen de klinkers.
Om het laatste van het voegsel te verwijderen, kan je nog eens met de bladblazer over de klinkers gaan. Laat het oppervlak dan drogen.
Wacht nog een week met het pad te belasten en vermijd er vaak over te lopen. Zo vermijd je dat het nog verzakt.