- 26 september 2023
- | Bron: Dobbit
Zo installeer je zelf een houtkachel
Zo doe je het
Een houtkachel als hoofdverwarming of gewoon voor de sfeer? We tonen hoe je een kachel kiest met het juiste vermogen én hoe je zelf de installatie kan uitvoeren.
Transciptie
In deze demonstratie kijken we naar de opbouw van een houtkachel: de installatie van de kachel en montage van het rookgaskanaal.
Even de ruimte vrij maken. En het begin van de klus is alvast het makkelijkst. De vuurvaste plaat plaatsen op de grond.
Uiteraard dient je ondergrond waterpas te zijn. Dit om problemen te vermijden bij de aansluiting van de houtkachel en de bijhorende rookafvoer.
De kachel erbij halen dan. Die zit stevig verpakt om krassen en deuken te vermijden. Open het karton dan ook verstandig, opdat je zelf geen schade aanbrengt.
Pak er een sleutel bij om deze bouten los te maken. Zo kan je de kachel voorlopig op z’n plaats gaan zetten. Bij aanschaf van een kachel, hou je rekening met de energieprestaties maar ook het vermogen dat je nodig hebt voor de te verwarmen ruimte. Check dus hoeveel kubieke meter je wil verwarmen, en hou rekening met de mate van isolatie én of de kachel als hoofd- of bijverwarming zal dienen.
Eerst nog enkele bijgeleverde accessoires uithalen. En de kachel al wat draaien, zodat we de hoogte voor de aansluiting kunnen bepalen.
De eerste doorvoer moet gemaakt worden. Laten we de nodige stukken erbij halen. Controleer of de aansluitstukken de juiste diameter hebben om te kunnen aansluiten. Daarbij heb je de keuze tussen bochtstukken en rechte stukken buis.
Het plastic mag van de buizen gehaald worden. De bruikbare diameter in ons geval is 125 mm, maar bij het aansluiten zorg je ervoor dat de conisch gevormde stukken in elkaar schuiven. Je hebt ook een T-stuk nodig. Later daarover meer.
Bij de opbouw heb je ook twee types van bochten, één in 90 of 45 graden.
Eerst de hoogte opmeten vanwaar de rookafvoer zal starten. Dit ga je overzetten op de muur. Centreer dit punt op het vlak van de muur, en teken dan nog eens de diameter van de buis. Hou eventueel een stuk buis op hoogte, en teken ook nog eens de volledige omtrek af.
Alles is in gereedheid om het gat te maken door de muur. Hier werken we in een demoruimte, en afhankelijk van jouw situatie hou je rekening met welk type muur of schouw aanwezig is. Of het kan ook zijn dat je in jouw geval rechtstreeks omhoog doorheen een plafond moet uitkomen. Voorzie je zelf van de nodige beschermingsmiddelen. Door een baksteenmuur ga je in principe met een speciale klokboor een gat maken, maar niet elke DHZ’er heeft dat in huis. Indien gewenst, kan je dit huren. Werk eventueel met een klopboormachine met voldoende vermogen, en maak het gat geleidelijk aan met een steenboor. Een boorhamer werkt ook, hou er dan wel rekening mee dat deze krachtigere machine de zachtere bakstenen veel bruter kan doen breken. Werk het gat verder uit met een hamer en beitel. Zo kan je gecontroleerd te werk gaan. Let wel, gaten maken doorheen betonnen gewelfsels laat je best aan vakmannen over. Zo ben je zeker van de juiste technische aanpak.
Verwijder het steenpuin, en meet hoe diep het gat is. Dat zal de afstand zijn waarlangs de buis doorheen de muur moet uitkomen. De gepoederlakte buis laat zich moeilijk aftekenen, omwikkel de afstand met tape. Zo heb je meteen ook een betere richtlijn om de buis af te korten met de haakse slijper. Gebruik trouwens steeds een dubbelwandige buis wanneer je doorheen een muur of plafond moet uit brandveiligheid.
De rand kan sneller gaan corroderen nu ze doormidden is geslepen, dus spray er nog vlug een beschermende coating op. Na gebruik hou je de bus omlaag, om de laatste resten uit het ventiel te sprayen zodat het niet vastloopt bij later gebruik.
Na de montage van de buis, moeten we de naden kunnen afdichten. Hiervoor bestaat er vuurvaste afdichtingskit. Plaats de buis, en dicht af. Let wel, afhankelijk van jouw situatie, plaats je bijkomend nog wat brandwerende isolatie in het gat rondom de buis.
Strijk de kit glad, zodat de rand luchtdicht afgesloten zit. Na verloop van tijd zal de kit nog uitharden.
De aansluiting werk je af met een rozet, schroef die eerst wat open zodat je die makkelijk over de buis kan schuiven. Fixeer daarna vast.
Zet de kachel op z’n plaats. De eerste taak zit er al op! Belangrijk, afhankelijk van het type muur moet je een minimale afstand van de muur aanhouden voor de plaatsing van de kachel. Hou hiermee rekening in jouw situatie ter plekke. Plaats ondertussen de aslade, en verwijder de sticker op het venster. Nog een tip voor de plaatsing van de buis. Hoe eenvoudiger, hoe beter. Ga na of je bestaande elementen zoals een openhaard of schoorsteen kan gebruiken om je rookgaskanalen door te verwerken. Anders is door de muur de beste oplossing. Je maakt je kanaal best niet te kort en hoe rechter, hoe beter. Dat zorgt voor meer 'trek'.
Belangrijke opmerking. Er zijn twee types van buizen: enkel- en dubbelwandig. Telkens je doorheen een wand of plafond gaat, moet dat een dubbelwandige buis zijn. Het stuk achter je kachel, of de doorvoer naar boven, mag enkelwandig zijn omdat dit extra warmte zal afgeven. Een enkelwandige buis geeft sneller zijn warmte af en ziet er eleganter uit als je je in de ruimte zelf bevindt. Een enkelwandige buis mag nooit in contact komen met een muur of isolatie. Een dubbelwandige buis voorzie je van isolatie van zodra je de ruimte verlaat om de warmteafgifte te beperken en dus het risico op brandgevaar te vermijden.
Hier simuleren we de verdere opbouw van het rookgaskanaal. De doorvoer moet als het ware uit de buitenmuur vertrekken. Maak opnieuw een gat met de juiste afmetingen. Bij het uitkomen naar buiten is het van belang om een T-stuk aan te sluiten. Die vangt mogelijke condens op, zodat dit niet verder z’n weg kan vinden naar binnen in de woning. Bouw het afvoerkanaal verder op naar boven toe. De buis fixeer je in de muur met enkele draagbeugels. Reken uit hoeveel haken je wil bevestigen, en duid aan. Boor de gaten uit, en bevestig de bijhorende pluggen. Snel de haken fixeren? Bevestig ze in de adapter van je boormachine, en draai vast. Maak de accuboor opnieuw los, en herhaal voor de volgende. Laat de doorvoer – en dit moet dan een dubbelwandig type zijn, uit de muur komen – en koppel het T-stuk als eerste aan. Bouw het rookgaskanaal daarna verder op. Het gat in de muur is met opzet ruimer gemaakt dan nodig, dan hoef je niet te zitten wrikken met de buis, waardoor je hem mogelijks kan beschadigen. Zet de buis ondertussen wel wat vaster met enkele spieën. Dat werkt makkelijker. Breng de beugel over de eerste haak. Monteer de bovenste buis op het T-stuk. Bouw de rookafvoer verder op.
Daarna komt nog een brandwerende PU-isolatieschuim die tevens de buis wat beter zal fixeren en de vrije ruimte zal afdichten. Bescherm de buis. Vul met het brandwerend PU-schuim, maar vul slechts op voor één derde, het schuim zet nog flink wat uit tijdens het uitharden. Na enkele uren is het schuim uitgehard, en kan je de overtollige resten mooier afsnijden met een cutter.
Een andere situatie is dat je doorheen het dak uitkomt. Dan geldt dat je de doorvoer één meter boven de nokhoogte laat uitkomen en het juiste type afdekkap monteert. Doorheen het dak zit dus een dubbelwandige buis, en meet vanaf het dak op tot een minimum van één meter, en zorg dat je de buizen al op voorhand hebt afgekort, zodat je dit werkje niet op het dak moet uitvoeren. Plaats de kap die vermijdt dat slagregen z’n weg vindt in het afvoerkanaal.
Na het zien van deze demo raden we aan om bij onzekerheid altijd je vakman of leverancier te raadplegen. Het plaatsen van afvoerkanalen houdt een risico in naar brandveiligheid en luchtkwaliteit. Wij tonen de basis maar informeer je voldoende voor je aan de slag gaat.