ZELF JE HELLEND DAK ISOLEREN EN AFWERKEN

Wil je je dak langs binnen isoleren? Dat kan je makkelijk zelf doen met het Twinfit-systeem met geïntegreerd dampscherm of met het Easy-systeem. Wil je van je zolder een leefruimte maken? Dan kan je een afwerking voorzien met gipsplaten. Let op: voor je begint, controleer je of het onderdak een perfecte afdichting biedt. Zoniet, herstel het of laat het herstellen door een specialist.

Ontdek hier alle tutorials van Atelier Knauf en maak van jezelf een ervaren klusser.

twinfit

DE ISOLATIEDIKTE KIEZEN

Zowel het Twinfit 034-systeem als het Easy-systeem zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. De dikte kies je op basis van de sectie van het houten spant. Je hebt een isolatiedikte van 16 tot 18 cm nodig om een dak voldoende thermisch te isoleren. Als de spanten niet dik genoeg zijn om de isolatie erin te kunnen plaatsen, bevestig er dan extra kepers op.

easy

ISOLATIE PLAATSEN

Om het isolatiemateriaal te bewerken en te plaatsen, gebruik je handschoenen, een veiligheidsmasker en de veiligheidsbril. Meet eerst de afstanden tussen de vloer en het plafond en die tussen de dakspanten. Neem het isolatiemateriaal steeds 1 tot 2 cm breder dan de ruimte tussen de spanten. Gebruik een isolatiemes om het materiaal te snijden en plaats gewoon zonder aan te drukken het materiaal tussen de spanten.

aansluitingen

LUCHT- EN WATERDAMPDICHTE AANSLUITINGEN

Om de verbinding tussen twee Twinfit 034-elementen te isoleren en de aansluiting te maken van de overlangse banen, gebruik je de zelfklevende band RT XL Plus. Voor de aansluitingen met de vloer en de aangrenzende muren gebruik je de tape in combinatie met de lijm Homeseal LDS Solimur 310.

dampscherm

HET DAMPSCHERM PLAATSEN

Het Twinfit-systeem beschikt reeds over een geïntegreerd dampscherm. Werk je met Easy-isolatie? Dan plaats je nog een apart dampscherm. Rol het dampscherm uit en snijd op maat. Deze moet steeds 5 cm verder reiken dan de vloer, de aangrenzende muren en het plafond. De banen moeten elkaar met min. 10 cm overlappen. Begin aan de onderkant van het dak om de eerste band van het dampscherm te plaatsen.

De breedte van een baan is telkens 2 m. Trek horizontale referentielijnen op de spanten op een afstand van 195 cm van de vloer. Teken snijlijnen op het dampscherm en knip door met een schaar. Niet het dampscherm om de 10 of 15 cm op de spanten. Werk van het midden naar buiten toe.

Gebruik vervolgens de LDS Soliplan tape om het lucht- en dampscherm afdichten van de voegen van de overlappende lagen van het dampscherm. Breng de lijm Homeseal LDS Solimur 310 aan op de voegen tussen het dampscherm en de aangrenzende muren.

gips

MET GIPSPLATEN AFWERKEN

Begin met de verticale randprofielen te plaatsen met ontkoppelingstape. De horizontale profielen op het schuine deel van de dakconstructie worden geplaatst met direktafhangers die je eerst bevestigt aan de spanten van het dak. Begin met het bovenste en het onderste profiel.

Lijn de tussenprofielen uit met een touw of een lat. Vervolgens kan je de gipsplaten dwars op de draagprofielen bevestigen met Knauf snelbouwschroeven. Schroef altijd 8 schroeven op gelijke afstand van elkaar over de breedte van de plaat. De schroefafstand moet 17 cm bedragen voor het schuine deel en 25 cm voor het verticale deel.

Je kan de platen op maat snijden met een breekmes: breng op de zichtzijde van de gipsplaat een inkerving aan, stel de gipsplaat recht en plooi deze ter hoogte van de snede. Snijd het karton aan de achterkant van de plaat met het breekmes. Wanneer alle platen bevestigd zijn, kan je de voegen en schroefgaten vervolgens afwerken met aangepaste producten uit het Knauf-gamma (bvb. Filler Pasta).

 

KNAUF
RUE DU PARC INDUSTRIEL 1
4480 ENGIS
+3242738311
info@knauf.be
www.knauf.be

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.