- 07 oktober 2019
- | 4 min. leestijd
- | Bron: Sanilec
Megapress bewees waarde in Woonzorgcentrum Ten Boomgaarde
Snel in seriewerk.
“Persen op dikwandig staal? In het begin stond ik er wat sceptisch tegenover." Maar vandaag stelt werfleider Wim Simoen, van aannemersbedrijf Six uit Izegem, vast hoe vlot het gaat. Op de werf van zorgcentrum Ten Boomgaarde bleek Megapress van Viega geknipt voor het uitgebreide seriewerk aan de cv-leidingen. En het ging enorm vlot, ondervond Wim. “Als we alles hadden moeten lassen, zou het veel langer geduurd hebben." In Sint-Andries, bij Brugge, verrees een stevige nieuwbouw naast het bestaande gedeelte van Woonzorgcentrum Ten Boomgaarde. Aannemer Six verzorgde er alle HVAC, met een tiental mensen en verzekerde de oplevering van de werf.
Warm en koel met Megapress

Projectleider Bert Lambrecht licht de werken toe. “De nieuwbouw voor Ten Boomgaarde bestaat uit vier verdiepingen, plus één technische verdieping. De vier woonverdiepingen zijn gelijkaardig opgebouwd: ze bestaan uit drie woonblokken en een centraal gedeelte, met daarin onder meer de keuken. De woonblokken bestaan elk uit een zestiental kamers. Tussen de verschillende woonblokken zitten kokers met onder andere de cv-leidingen: stijgleidingen met verschillende aftakkingen; tussen elke twee kamers is er ook nog eens een technische koker. In elke kamer komt vloerverwarming, zowel in het woongedeelte als in de badkamer. Elke slaapkamer krijgt bovendien koeling." Voor zo'n uitgebreide werf ging Six vanzelfsprekend erg planmatig te werk. Bert Lambrecht: “Voor de sanitaire voorzieningen maakten we vooraf verdelerstations in ons atelier: vooral buizen snijden, zodat we ze op de werf enkel in elkaar hoefden te steken." Daar kwam geen laswerk aan te pas, want Six koos voor Megapress. “Bij projecten als Ten Boomgaarde komt heel wat seriewerk kijken", licht Bert Lambrecht toe. “De techniek komt overal in het gebouw terug. Ideaal voor Megapress. De groepen die we per verdieping maken, kunnen we snel in serie verwerken."
Getest en rendabel bevonden
De keuze voor Megapress kwam er niet zomaar. Six testte het product eerst uitgebreid in z'n eigen atelier, vertelt Tom Debrabandere, afdelingshoofd HVAC. “Voor die test hebben we een aantal koppelingen gekocht en getest. Hoelang zijn we daaraan bezig? Wat geeft het aan kostprijs in materiaal en uren? We merkten dat Megapress nuttig kon zijn voor ons en zijn op zoek gegaan naar werven waar we het konden toepassen." Met het vele seriewerk bleek Ten Boomgaarde de ideale werf. Tom Debrabandere: “Hier stonden de klant en het studiebureau ervoor open. En ja, in de huidige prijzenslag konden we er rendement uit halen: het materiaal was dan wel duurder, maar in tijd wonnen we dat terug, zelfs meer dan dat …"
Geperst in tien seconden

Tijdwinst, daar draait het om bij Megapress. Dat beaamt ook werfleider Wim Simoen. “Het ging enorm vlot: in twee dagen werkten we één verdieping af. Als we alles hadden moeten lassen, dan zou het veel langer geduurd hebben." In snelheid troeft Megapress laswerk dus ruimschoots af. “Eén keer lassen kost je misschien zes of zeven minuten", weet Wim. “Met Megapress pers je diezelfde fitting in tien seconden. Zonder het risico op brandwonden, trouwens, dat je bij lassen wél hebt." Of het anders werken is met Megapress? “Nee", oordeelt Wim. “Persen is persen. Het is dan wel nieuw om te persen op dikwandig staal, maar het is en blijft een bekende techniek." “Bovendien is het makkelijk om in de vaak krappe ruimtes te werken", vult Bert aan. Extra comfort voor de installateur, dus.
Geknipt voor elke allrounder
Dat je op dikwandig staal kunt persen, is niet alleen sneller en comfortabeler. Het biedt nog een bijkomend voordeel. Tom Debrabandere: “Oké, niet iedereen kan persen, maar persen is wel meer gekend dan lassen en draadtrekken. Een lasser is dan ook moeilijker te vinden en kostelijker, terwijl je voor Megapress sneller bij een allrounder terechtkunt. Dat maak het gemakkelijker: je kunt er met meer ploegen op werken. Waar we anders uit een beperkte equipe van lassers moeten kiezen, kunnen we nu in een grotere vijver vissen."
Megapress voor dikwandig staal, een sterke keuze
Waar komt het bij fittingen uiteindelijk op aan? Dat ze dicht zijn. En daar kun je bij Megapress heel zeker van zijn, vertelt Axel Sys, salesmanager bij Viega: “Er zit een veiligheid op. Dankzij de SC-Contur op alle Viega fittingen zie je zelfs al bij lage druk of een fitting lekt. Zo kun je meteen ingrijpen bij niet-geperste fittingen. Bovendien kan bij Viega fittingen een centrale dichtheidscontrole gebeuren voor de gehele installatie, dus voor alle verdiepingen tegelijk. Bijkomend voordeel bij buizen in dikwandig staal is dat de O-ring aan de buitenzijde wordt bevestigd: je schuift de fitting over de buis. Zo zijn er hogere debieten mogelijk en krijg je dus minder drukverlies." Voor Ten Boomgaarde schreef het lastenboek het gebruik van stalen buizen voor. Logisch, meent Axel. “Bij zulke gebouwen heb je grote, centrale stookplaatsen. Daarbij kun je niet werken met kunststof buizen, want daarvoor zijn de temperaturen veel te hoog - zeker op het vertrekpunt. Ook voor je stijgleidingen heb je vaste buizen nodig (staal, inox, koper). Pas op je aftakkingen naar de verschillende kamers kun je eventueel overgaan naar kunststof leidingen."