- 03 februari 2021
- | Bron: Dobbit
HOE JE ZOLDERVLOER ISOLEREN
Net zoals bij elke renovatie moet ook hier extra isolatie worden aangebracht. We kiezen ervoor om de zoldervloer te isoleren. Dat doen we zelf, met minerale wol tussen de balken.
Transciptie
Onze zolder is al helemaal klaar om te isoleren. Dat is natuurlijk niet vanzelf gegaan. Integendeel. Het opruimen van de zolder en het uitbreken van de oude vloer was een behoorlijk lastige klus.
Door alles open te leggen was het ook mogelijk om alle balken te inspecteren en ze nog eens te beschermen.
Wie de zoldervloer isoleert verwarmt ook minder van zijn bouwvolume: ook daarmee spaar je centen uit.
Tussen de balken zie je het plafond van de kamer eronder. We hebben allemaal genoeg films en tekenfilms gezien om te weten dat je daar makkelijk doortrapt. Tijdens het werken leggen we daarom enkele loopplanken, zodat we makkelijker kunnen manoeuvreren. Maar het blijft opletten.
Op de verpakking staat dat je het dampscherm om de tien à vijftien centimeter moet vastnieten. Of dat je die moet vastkleven met dubbelzijdige tape. Dat is voor als je het dampscherm moet ophangen. Op de vloer blijft het in principe gewoon liggen. Toch tacken we het hier en daar vast. Zonder die nietjes zou het dampscherm al snel gaan verschuiven, zeker omdat we telkens op en neer moeten rond de balken.
Als je twee stroken naast elkaar moet leggen, zorg er dan voor dat ze tien centimeter overlappen. Je kleeft de stroken aan elkaar met dampdichte tape.
Werk ook rond de schouw, en in kleinere hoekjes, alles mooi, dampdicht af.
Minerale wol is een perfecte isolator. Eén nadeeltje: tijdens het werken kunnen kleine irritante deeltjes loskomen. Je draagt dus het best een mondmasker, en je zorgt voor een goede verluchting. Door Corona zijn we dit eigenlijk al gewoon. Draag ook kledij met lange mouwen en zet een bril op.
Natuurlijk moet er ook weer een nieuwe vloer gelegd worden, zodat de zolder effectief bruikbaar is. OSB platen zijn daarvoor de ideale oplossing.
De eerste planken zijn hier de moeilijkste. Er is wat zaag- en aftekenwerk nodig om rond de steunbalk te werken.
Zorg dat de tand en groef mooi in elkaar passen. Soms zitten pluisjes isolatiewol in de weg, die moet je dan een beetje terugduwen.
Leg de planken goed vast. Hoe beter een plank vastligt, hoe minder hij gaat bewegen. Als de planken een klein beetje kunnen bewegen of verschuiven op de onderliggende balken, hoor je een krakend, of piepend geluid. Dat kan behoorlijk storend zijn.
Je hebt er misschien al op gelet: Roger zet de schroeven een beetje schuin. Dat is met een bedoeling. Hij schroeft zo dat de schroef de tand-en-groef helemaal dichttrekt.
Uiteraard moet je de platen op maat afzagen. Je kan het reststuk gebruiken om opnieuw te starten, maar let er wel op dat elke plank op z’n minst door twee balken ondersteund is.